perjantai 4. lokakuuta 2013


Hellurei!

Täällä Tanskanmaalla viikko jo takana ja vihdoin saadaan ees toiseen koneeseen jonkulainen netti toimimaan. Ei siis olla voitu aijemmin alottaa bloggailee, koska netti ei oo toiminu oikeestaan olleskaa meijän huoneessa.

Ensin voitas kertoo ihan siitä miten ollaan tänne päädytty. Molemmilla meillä on ollut pitkäaikasena haaveena päästä ulkomaille vaihtoon tai työssäoppimaan ja laitettiin hakemukset menemään kv-opettajalle. Kummallakaan ei toisaan kuitenkaan ollut Tanska minään ensimmäisenä vaihtoehtona vaan kv-ope ehdotti, että kiinnostaako lähteä Tanskaan opiskelemaan ja siitä se sitten lähti. Ensimmäisenä tuli mieleen, että Tanskaan ei ehkä tulisi lähdettyä itsekseen matkustelemaan ja tää oli huikee mahollisuus päästä tutustumaan maahan. Mitä enemmän saatiin tietoo ja mitä lähemmäks lähtö tuli, sitä enemmän innostuttiin ideasta. Vaihtojaksoon sisältyy ensin viikko työharjottelua Roskildessa, Danish Meat Trade College koulun kanttiinissa ja sen jälkeen viisi viikkoa opiskelua 12 hengen kansainvälisessä luokassa. 


Tässä blogissa ois tarkotus kertoilla vähän meijän opiskelusta, Tanskalaisesta ruokakulttuurista, fiiliksistä ja yleensäkin ajasta täällä. Toivottavasti pääsette tätä kautta vähän kurkistamaan meijän opiskelijaelämään Roskildessa. Blogi on myös osa meijän opinnäytetyötä. Otetaan mielellämme vastaan kommentteja (ruusuja ja risuja) ja ehdotuksia.





Matka alkoi 29.9 klo 2.00 Jyväskylän Matkakeskuksesta, Helsinki-Vantaan lentokentälle ja sieltä Finnairilla Kööpenhaminan kentälle. Matkat meni tosi nopeesti nukkuessa. Kööpenhaminassa alko sitten jännitys, että miten osataan oikeeseen junaan. Hyvin osattiin kuitenkin ja n. puolen tunnin päästä oltiin Roskilden asemalla. Roskilde on Tanskan toiseksi suurin kaupunki ja ootettiin, että Roskilde on isokin kaupunki, mutta yllätyttiin kun tää ei ookkaan mikään suurkaupunki. Asukkaita täällä on vajaa 50 000 eli n. kolme kertaa pienempi kuin Jyväskylä. Hetki meni ennenkun löydettiin taxi ja taxikuski luuli meitä Somaleiks. Koulukin näytti aluks tosi ankeelta, mutta hyvin me ollaan tänne sopeuduttu. Sunnuntaina kun tultiin, täällä ei ollut vielä muita koululaisia kuin, 19 unkarilaista poikaa ja 1 tyttö sekä muutama Italialainen. Illalla tanskalaisetkin saapuivat asuntolaan. Asutaan täällä "pienessä yksiössä". Ensimmäinen päivä meni oikeestaan nukkuessa ja matkasta toipumisessa.






Maanantaina oli ensimmäinen työpäivä kanttiinissa ja meidät otettiin tosi hyvin vastaan. Päästiin ensimmäisinä päivinä tekemään niitä tunnettuja tanskalaisia voileipiä. Ja päästiin ja päästään kyllä maistelemaanki niitä, koska täällä syödään JOKA PÄIVÄ lounaaksi erilaisia voileipiä. Pari päivää tehtiin voileipiä ja jotain pikkusia hommia. Kolme viimestä päivää tehtiin lämpösiä ruokia, jälkiruokia ja leivonnaisia. Työkaverit on tosi mukavia ja vähän hupsujakin.Tässä muutamia juttuja mitä ollaan tehty. 


Marsipaani pikkuleipiä

voileipä

Nøddekurves

Nøddekurveja varten tehtiin ensin seos tomusokerista ja pähkinöistä.

Seosta levitettiin pelleille ympyränmuotoisiksi kasoiksi. Pellit laitettiin uuniin. 

Uunissa ne saivat kauniin värin ja hetken odottelun jälkeen kurvet irroitettiin pellistä.

Kurvet muotoiltiin ´kupin´ muotoon.



 valmiit nøddekurvet.
Grillattua selleriä ja munakoisopyrettä
Brownies
Tänään oli tosiaan viimenen päivä kanttiinissa ja maanantaina alkaa opiskelut. Olishan tuollakin keittiössä viihtynyt pidempään kun juuri kerkesi vasta tutustua ihmisiin ja paikkaan, mutta onneksi nähdään työkavereita päivittäin ruokailussa. Saatiin hyvää palautetta ja kiitosta keittiön väeltä. Lisäksi saimme lahjakortit Cafe Vivaldi- nimiseen ravintolaan. 


Koululla on tosi hyvät ruoat. Päivällisellä saadaan onneks muutakin kun voileipiä ;) 
Viikonlopuiks saahaan ite päättää mitä halutaan tehä kun koululla on vain ulkomaanopiskelijat. 




Viikonlopun eväät.. maistuis varmaan teillekki? ;)

Yks päivä lähdettiin kiertelemään Roskilden keskustaan. Täältä koululta keskustaan on n. 2km kävelymatka. Keskusta on pieni ja täynnä pikkuputikkeja. Bongattiin muutamia ruokapaikkoja ja katseltiin ympärillemme. 

Meillä on täälä vähän isommat painot. 














Kauheesti ei olla vielä päästy tutustumaan ihmisiin. Välillä tuntuu, että nää on epäsosiaalisempia ku suomalaiset. Mutta vähitellen täälläkin tutustuu porukkaan. Yks ilta katottiin Fc Kööpenhamina vs. Real Madrid futis ottelu ja vaikka meitä oli joku kymmenen hengen porukka niin osalla oli fanipelivaatteet päällä ja tunnelma oli katossa. Futis taitaa olla näitten laji... Eilen sitten päästiin parin tanskalaispoitsun kans pelaamaan biljardia ja eihän siitä mitään tullu. Pallot lenteli minne sattu, mutta hauskaa meillä oli. 

Oikeen antaumuksella pelattiin ja hauskaa oli niinku ilmeestä näkee. :D



Aika sekava ja pitkä ensimmäinen postaus, mutta jospa nää selkeytyis kun pääsee kirjottamaan useemmin ja ei oo näin paljon eri asioita kerrottavana. Nyt vaan jäädään oottamaan sunnuntaita, että saadaan oma luokka kasaan ja päästään oikeen kunnon opiskelijaelämään täälä. Terkkuja kaikille! :) 

- Iita ja Iida ( Meijän nimet muuten sekotetaan joka paikassa ja ollaan kaikille molemmat Iidoja. )



3 kommenttia:

  1. Tintissä on Dubond ja Dubont, niidenki nimet aina sekotetaan, se on surullista.. :/ Mutta pitäkäähän hauskaa ja olokaa ihmisiks! :D

    ps. Nuo Tintin salapoliisithan taitaa muutenkin olla vähän niinkun te, lukekaapa vaikka wikipediasta, millasia kaveruksia ovat:
    http://fi.wikipedia.org/wiki/Tintin_seikkailut#Dupont_ja_Dupond

    VastaaPoista
  2. Kiitos tästä 'kohteliaisuudesta' Päivä piristyi huomattavasti! :D Mepä pidetään ja ollaan.!

    VastaaPoista
  3. No terve vaan näin bloginkin välityksellä Tanskan opiskelijoille. Tuli ihan vesi kielelle kun katselin noita ruokia mitä olitte tehneet. Nauroin oikein kunnolla kun olitte päässeet oikein kulttuurien yhteentörmäyksiin taksikuskin kanssa. Mukavia päiviä ja kommentteja on aina mukava lukea. Kaikki kuvat eivät omalla koneellea auenneet, mutta kattelen maanantaina koululla uudelleen.

    VastaaPoista